Sunday, 15 April 2012

Petua Mak Nenek

Melembutkan Daging
Ada beberapa cara untuk melembutkan daging. Antaranya ialah :
1.     Ramai surirumah mengeluh kerana daging yang mereka masak tidak empuk. Untuk mengatasinya, rebus daging dengan satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.
2.     Tumbuk halia dan camprkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging kira-kira setengah jam. Kemudian bilas dengan air dan bolehlah dimasak seperti biasa.
3.     Masukkan beberapa ketul air batu ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.
4.     Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.
Melembutkan Perut Lembu
Memasak perut lembu mengambil masa yang agak lama. Cara yang paling berkesan ialah masukkan sudu kaca ke dalamnya sewaktu merebus.
Membersihkan Barang Kemas
Ada beberapa cara untuk membersihkan barang kemas. Di sini dipaparkan dua cara untuk membersihkan barang kemas.
1.     Rendam barang kemas dalam air suam selama satu jam. Kemudian berusnya dengan ubat gigi menggunakan berus gigi yang lembut. Gosoklah sehingga dakinya hilang. Kemudian cuci dan rendamkan dalam air teh selama beberapa jam. Kemudian keringkan.
2.     Rendam barang kemas dalam air asam jawa dan biarkan semalaman. Kemudian gosok menggunakan ubat dan berus gigi.
Cili Jeruk Tahan Lama
Celurkan cili yang telah dihiris ke dalam air panas. Biarkan semalaman. Toskan airnya sehingga kering. Kemudian campurkan sedikit cuka, air masak dan masukkan ke dalam bekas yang bertutup.

Cili Kisar Tahan Lama
  • Buang biji cili kering terlebih dahulu dan rendam semalaman.
  • Kisarkan sehingga hancur. Rebus bersama sekit minyak masak sehingga kering.
  • Apabila sejuk, masukkan ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti sejuk.
Masakkan cili dengan air dan sedikit garam. Setelah sejuk bolehlah dikisar hingga hancur. Simpan dalam peti sejuk.

Menghancurkan Biji Cili
Kita sering menghadapi masalah untuk menghancurkan biji cili setelah dikisar:-
  • Masukkan cili dan bahan-bahan lain ke dalam balang pengisar.
  • Tuangkan sedikit minyak masak ke dalam balang pengisar tadi.
  • Kisar sehingga semuanya hancur.

1 comment: